Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd do Málagy 21. - 23. 11. 2023 (finálový turnaj Davis Cupu)

26. 11. 2023

Zájezd do Málagy 21. - 23. 11. 2023

(finálový turnaj Davis Cupu)

 

Po letním pařížském dobrodružství na Roland Garros se tenisoví fanoušci v osvědčené sestavě Karel Hodinář, Ivo  Regner a Stanislav Havlíček vydali do španělské Málagy, kde se od 20. 11. do 26. 11. uskutečnil závěrečný turnaj Davis Cupu 2023, jehož se zúčastnilo 8 nejlepších týmů v mužském tenisu - po několika letech i s českým zastoupením. Doba našeho zájezdu - od 21. 11. do 23. 11. 2023 (se 2 noclehy v apartmánu pro 4 osoby s názvem Star City nedaleko centra města a na dohled od dějiště soutěže - haly Palacio de Deportes) vycházela z rozlosování akce, podle něhož čtvrtfinálové utkání Česka v sestavě Lehečka, Macháč, Menšík a Pavlásek proti Austrálii bylo na programu 22. 11. 2023.

S ohledem na značnou vzdálenost Málagy od Prahy (2 100 km) padla volba na leteckou přepravu dne 21. 11. 2023, která trvala se společností Smartwings na letiště Costa del Sol v Málaze 3 hodiny. Po večerním příletu v 19:30 hod. jsme si na letišti u firmy Goldcar pronajali osobní auto na 2 dny a s pomocí navigace jsme dojeli na adresu ubytování Avenida Imperio Argentina 6. Zde jsme s menšími obtížemi nakonec získali klíče od apartmánu, zaparkovali zapůjčený vůz v podzemní garáži a po vybalení zavazadel a večeři v blízké italské restauraci La Scala jsme se uložili k zaslouženému odpočinku.

V den tenisového utkání 22. 11. 2023 jsme po výborné ranní snídani v pekařství La Canasta (Košík) v bezprostředním okolí našeho ubytování zajeli do centra města a po zaparkování  pěšky vystoupali k pevnosti Alcazaba z 11. století a zřícenině hradu Castillo de Gibralfaro s fantastickým výhledem na celé město a přístav. Poté jsme sešli kolem nádherné radnice na krytou nábřežní promenádu a zde jsme při teplotě přes 20 stupňů Celsia obdivovali místní květenu, palmy se spoustou ptactva ve větvích, obří výletní lodi parkující v přístavu a další krásy tohoto andaluského města. Prohlédli jsme si i nejstarší stavbu v Malaze - pozůstatky Římského divadla a neméně impozantní goticko - renesanční  Catedral de la Encarnación ze 16. - 18. století. Po obědě v restauraci St. Miguel v centru jsme se vrátili zpět do apartmánu, převlékli se do triček v českých barvách, připravili z domova dovezenou českou vlajku a za 10 minut jsme pěšky dorazili k hale s kapacitou asi 11 tisíc diváků s velkou převahou Čechů v hledišti. Po hymnách obou zemí již následovalo velmi dramatické tenisové utkání, které otevřel podle očekávání Tomáš Macháč proti Jordanu Thompsonovi. Naše „dvojka“ opět nezklamala a po aktivní hře připsal na české konto výhrou 6:4, 7:5 první bod. Také Jiří Lehečka začal svůj zápas proti favorizovanému Alexandru de Minaurovi (Španěl reprezentující Austrálii byl v žebříčku ATP na 13. místě) velmi dobře. Po výhře 6:4 v 1. setu získal break i v tom druhém a za stavu 5:4 šel na podání, jehož zisk by nás poslal do semifinále proti Finsku a s velkou pravděpodobností pak i do finále Davis Cupu. To se mu ovšem nepodařilo, když prohrál následujících 8 míčů a nedařilo se mu ani v tie-breaku, který skončil 2:7. V rozhodující sadě sice ještě získal zpět break zkušeného soupeře a vyrovnaný stav držel až do stavu 5 : 5, ale posledních 2 gamech už byl Australan o pár míčů lepší a získal tak po velké bitvě vyrovnávající bod. Po přestávce pak následovala čtyřhra, v níž už byli naši deblisté Lehečka s Pavláskem proti sehranému deblu Mathew Ebden, Max Purcell prakticky bez šance. Výsledek 4:6, 5:7 byl pro naše tenisty ještě velmi milosrdný, neboť zejména se servisem Australanů si vůbec nevěděli rady (za celý 1. setu např. získali na příjmu pouhé 2 fiftýny a ve 2. setu to nebylo o mnoho lepší). Konečný výsledek tedy zněl 2:1 pro loňské i letošní finalisty Davis Cupu. Přesto jsme našim tenistům museli zatleskat, neboť k výhře a postupu měli velmi blízko.   

Po utkání jsme se krátce před půlnocí rozhodli, že se následující den 23. 11. 2023 ještě před návratem do Čech vydáme na další výlet, a to do Gibraltaru, vzdáleného po dálnici vedoucí podél pobřeží asi 140 km. Tato malá britská kolonie nabízí zajímavou směsici kultur a úchvatné scenérie. Vyhlášená je především ikonická dominanta - Gibraltarská skála, která je domovem magotů bezocasých, jediných volně žijících opic v Evropě. Nahoru ke skále jsme vyjeli lanovkou a protože počasí nám přálo, mohli jsme si užít další nádherné výhledy na Středozemní moře i nedaleké břehy Afriky. Zpáteční let z Málagy se společností Ryanair trval 3,5 hodiny a Praha nás přivítala nepříjemným větrem a chladem. Přesto bude na co vzpomínat.

 

 

Ing. Ivo Regner

 předseda tenisového oddílu

 spolku TJ Keramika Chlumčany

 

Vybrané fotografie najdete ve Fotoalbu v záložce Zájezdy za tenisem - Davis Cup ČR - Austrálie (Málaga).