Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž ze zájezdu na turnaj žen v Berlíně 16.-17.6.2022

21. 6. 2022

Reportáž ze zájezdu na turnaj žen v Berlíně

16. - 17. 6. 2022

 

Tenisový turnaj žen kategorie WTA-500, který se konal v německé metropoli Berlíně na travnatých dvorcích místního tenisového klubu LTTC Rot - Weiß Berlin ve dnech 11. - 19. 6. 2022, byl pro účastnice jednou z posledních možností přípravy na Wimbledon. Měl opravdu výborné obsazení, když ve startovním poli 32 tenistek ve dvouhře se představilo celkem 5 hráček z první desítky světového žebříčku. Nasazení hráček v turnaji: 1. Jabeur, 2. Sakkari, 3. Sabalenka, 4. Plíšková, 5. Muguruza, 6. Kasatkina, 7. Gauff a 8. Bencic. Součástí turnaje pod názvem bett1open (podle hlavního sponzora akce) byla též soutěž ve čtyřhře s účastí 16 párů. S ohledem na tradiční účast našich tenistek na tomto turnaji a dobrou dostupnost Berlína (cca 450 km) se akce zúčastnili 2 členové TO z Chlumčan (Karel Hodinář a Ivo Regner) a rovněž Stanislav Havlíček ze Starého Plzence.

Vlastní cestě samozřejmě předcházela včasná příprava. Již v dubnu jsme s využitím aplikace Booking.com rezervovali optimální ubytování v hotelu Europaische Akademie Berlin asi 10 km západně od centra města a poté zakoupili vstupenky na centrkurt Steffi Grafové na čtvrtek 16. 6. 2022 (osmifinálové zápasy) a pátek 17. 6. 2022 (čtvrtfinále), opravňující diváky sledovat i zápasy na dalších travnatých kurtech (pořádající klub má kromě toho rovněž dvorce s antukovým povrchem). Cena vstupenky zakoupené elektronicky na oficiálním webu turnaje www.bett1open.de byla 65 eur (na čtvrtek), resp. 75 eur (na pátek).    

Ve čtvrtek 16. 6. 2022 začínal denní program na kurtech v 11 hod., a tak jsme si přivstali a směrem na Berlín jsme vyrazili z Chlumčan již ve 4:40 hod. Cesta po dálnici byla celkem plynulá až na několik dopravních omezení - především snížení počtu pruhů v důsledku stavebních prací a uzávěr. Jediným problémem (jak se později ukázalo) byla naše navigace. Jako cílovou adresu jsme totiž zadali adresu našeho hotelu - Berlín, Bismarckallee 46/48. Poté, co nás navigace zavedla do samého centra města s ulicí Bismarckstrasse, jsme zjistili, že chybička se vloudila a po konzultaci s místními policisty jsme byli přesměrováni na správnou cestu k hotelu ve vilové čtvrti Charlottenburg se spoustou zeleně. Po příjezdu do hotelu krátce před polednem jsme zaparkovali auto na dvoře před hotelem, zaplatili za náš pobyt včetně páteční snídaně (byla součástí ceny ubytování) a s využitím služeb S. Havlíčka jako tlumočníka jsme naše zavazadla (včetně ledničky na chlazení českého piva) nastěhovali do pokojů č. 14 a 15. Ke kurtům na adrese Gottfried-von-Cramm-Weg, vzdáleným 900 metrů od hotelu, jsme pak došli s batůžky na zádech pěšky asi za 10 minut. Příjemně nás naladilo nejen velmi teplé počasí, ale i to, že při vstupu do areálu klubu Rot-Weiß Berlin nikdo nevyžadoval kontrolu obsahu batohů, takže jsme bez problémů pronesli jak vlastní jídlo, tak  i plechovkové pivo. Na centrkurt jsme se dostali ve chvíli, kdy nejvýše nasazená hráčka z Tuniska a pozdější vítězka celého turnaje Ons Jabeur v zápase 2. kola porazila Američanku Parks. Poté jsme před velmi skromně zaplněným hledištěm sledovali zápasy Bencic - Kalinskaya (2:1), Gauff - Wang Xin (2:0) a Kudermetova - Samsonova (2:1). V mezidobí jsme stihli i část zápasu v deblu na kurtu č. 1, kde nejvýše nasazená dvojice Siniaková, Sanders po velké bitvě v super tie - breaku vyřadila dvojici Martinez, Perez a nakonec po našem odjezdu vyhrála i celý turnaj. Při návratu zpět k hotelu jsme se cestou zastavili na večeři v italské restauraci Capriccio (toto slovo lze česky přeložit jako rozmar, vrtoch nebo milostné pobláznění). Usedli jsme k jednomu z mála volných stolů a okusili nabídku italské kuchyně, která opravdu nezklamala. Po návratu do hotelu jsme ještě poseděli ve venkovní zahradě hotelu a uhasili žízeň českým Prazdrojem. Po večerní koupeli jsme zalehli a probudili se až po 7. hodině ranní.

Pátek 17. 6. 2022 začal veskrze příjemně - velmi bohatou snídaňovou nabídkou všeho druhu. Po snídani jsme poděkovali v recepci za ubytování, zabalili svá zavazadla a uložili je do kufru vozidla, abychom byli po návratu z kurtů připraveni k okamžitému odjezdu. Ještě jsme však museli absolvovat další procházku za tenisem. Tentokrát jsme dorazili s předstihem, takže zbylo více času na mimotenisové aktivity - např. praktickou zkoušku kvality produktů dalšího sponzora turnaje - výrobce matrací, nákup zboží od firmy Fila (Karel si vybral kšiltovku a Standa tričko) i k diskuzi o šancích Plíškové ve čtvrtfinále s česky mluvící fanynkou. V 11 hod. jsme již byli usazeni v hledišti Steffi Graf Stadionu, kde jsme si díky zkušenostem z předchozího dne vybrali místa ve stínu, abychom předešli spálení od ostrého sluníčka. Ani vlaky občas projíždějící nad centrkurtem stejně jako na pražské Štvanici nás nevyrušily z klidu, a tak jsme mohli sledovat čtvrtfinálové zápasy v pořadí Sakkari - Kasatkina (2:0), Bencic - Kudermetova (2:1) a především nakonec marný boj poslední české tenistky v turnaji Karolíny Plíškové proti osmnáctileté Američance Cori Gauffové (0:2). V průběhu tohoto zápasu si Karel spokojeně zdříml na sponzorské matraci ve stínu stromů u přilehlého jezírka, aby byl jako řidič fit na zpáteční cestu. Poslední čtvrtfinále Jabeur - Sasnovich (2:1) jsme už oželeli v zájmu včasného návratu domů. Na závěr jsme ještě požádali jednoho z diváků o pořízení společné fotografie na památku a po odchodu jsme někdy kolem půl šesté vyjeli domů, kam jsme (po zastávce na večeři v obchodním centru v Drážďanech) dorazili asi ve 22:30 hod.

Výlet za tenisem do Berlína byl určitě zajímavý. Shodli jsme se však na tom, že v případě jeho opakování v budoucnu by bylo dobré vyšetřit si minimálně o den více na poznání alespoň základních pamětihodností Berlína.

 

Výsledky čtvrtfinále turnaje žen v Berlíně:

Maria Sakkari - Daria Kasatkina  6:0, 6:3

Belinda Bencic - Veronika Kudermetova  3:6, 6:3, 6:3

Cori Gauffová - Karolína Plíšková  7:5, 6:4

Ons Jabeur - Alexandra Sasnovich  6:7, 6:2, 6:2

 

                                                                                Ivo Regner

                                                                      předseda oddílu tenisu 

 

Vybrané fotografie z Berlína najdete ve Fotoalbu v záložce Zájezdy za tenisem - Turnaj žen bett1 Open Berlín 2022.