Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž ze zájezdu do Halle 16. - 17.6.2016

23. 6. 2016

Reportáž ze zájezdu do Halle

16. - 17. 6. 2016

 

Turnaj ATP Gerry Weber Open v německém městečku Halle patří mezi velmi oblíbené akce okrugu ATP. Hraje se totiž na travnatých kurtech a slouží jako jeden z posledních přípravných turnajů před Wimbledonem. Letos proběhl od 11.6. do 19.6.2016 a jako každoročně měl výborné obsazení v čele s mimořádně oblíbeným Rogerem Federerem, Japoncem Nišikorim, Tomášem Berdychem apod. Když jsme tedy na webových stránkách turnaje zjistili, že je k dispozici už jen několik málo vstupenek, zrodila se akce „Kulový blesk“. Během 1 dne stačil náš řidič a hlavní iniciátor akce Karel Hodinář objednat snad úplně poslední 4 vstupenky na páteční čtvrtfinálový program na centrkurtu, zajistit hotel nedaleko od Halle a od potenciálních zájemců získat závazný slib účasti na zájezdu.          

Původně jsme se domnívali, že cesta do Halle bude rychlejší, ale po potvrzení rezervace vstupenek nám došlo, že turnaj se nehraje v bývalé NDR nedaleko našich hranic, ale ve vestfálském městečku stejného názvu. Proto jsme na cestu vyrazili ve složení Karel Hodinář, Jiří Chlumský, Ivo Regner a Miloslav Kozel už ve čtvrtek 16.6.2016 ve 14:30 hod. Po 6 hodinách jízdy (se 2 zastávkami) a ujetí 633 km jsme dorazili na místo určení, jímž byl Centro hotel Stadt v Gutterslohu. Po ubytování ve ve 3. patře jsme v trojici vyrazili na prohlídku poklidného městečka. Po 21. hodině jsme neodolali a rozhodli se něco zakousnout v nefalšované turecké restauraci s nezapamatovatelným názvem. Vyhrál to kebab s hranolky a colou (pivo v nabídce překvapivě nebylo). I tak jsme si pochutnali a přitom jsme ještě mohli sledovat televizní zápas fotbalového ME mezi Němci a Polskem s originálním tureckým komentářem. Na noc jsme se vrátili do hotelu, kde Miloš Kozel statečně ochutnával už 3. německé pivo (které nám Turci odepřeli). Museli jsme tedy vzít zavděk domácími zásobami piva Gambrinus, které bylo rozhodně chutnější a také levnější než to německé.

Páteční ranní probuzení bylo příjemnější, neboť tento den na nás čekaly samé příjemné  zážitky - počínaje chutnou a vydatnou snídaní a konče sledováním špičkového tenisu. Nejdříve jsme se ale museli přepravit do nedalekého městečka Halle/Wesfalen, což se nám podařilo asi v 10 hodin.. Už při příjezdu nás ovšem přivítaly první dešťové kapky a začala se naplňovat očekávaná předpověď, že skoro celý pátek proprší. Ještě že jsou Němci předvídaví a že centrkurt s kapacitou asi 11 tisíc diváků je opatřen zatahovací střechou. V úvodním čtvrtfinále se proti sobě postavili nevyzpytatelný Kypřan Baghdatis, který již v 1. kole vyřadil Berdycha a rodící se německá hvězda Alexander Zverev. Domácí hráč sice v tie-breaku prohrával už 3:6, ale přesto ještě dokázal úvodní set otočit a díky jedinému breaku ve 2. sadě dotáhl zápas k výhře. Druhým semifinalistou se podle očekávání stal Švýcar Federer (při vstupu do areálu je po něm dokonce pojmenována alej), který si poradil s Belgičanem Goffinem také ve 2 setech, když ve 2. setu musel odvracet několik setbolů. Jako „match of the day“ byl prezentován zápas Rakušana Thiema s domácím Kohlschreiberem, který ovšem Němec vzdal bez boje pro zranění. Proto pořadatelé narychlo přesunuli do „haly“ semifinálový duel v deblu mezi dvojčaty Bryanovými a dvojicí Ram, Klaasen, který poměrně překvapivě vyhráli outsideři ve 2 setech. Poté bylo na programu ještě poslední čtvrtfinále mezi Italem Seppim a dalším Němcem (a pozdějším vítězem celého turnaje) Florianem Mayerem, To jsme už ovšem neviděli, protože jsme v zájmu brzkého návratu vyrazili na zpáteční cestu už kolem 18. hodiny. Do Chlumčan jsme nakonec dorazili asi ve 23:30 hod. plni zážitků a s rozhodnutím zorganizovat v listopadu t.r. další zájezd . tentokrát na finále Fed Cupu do francouzského Štrasburku. O této akci budeme informovat příště.

 

Výsledky čtvrtfinále turnaje v Halle:

Alexander Zverev - Marcos Baghdatis 7:6, 6:3

Roger Federer - David Goffin 6:1, 7:6

Dominic Thiem - Phillipp Kohlschreiber bez boje

Florian Mayer - Andreas Seppi 7:6, 6:3

 

 

                                                               Ivo Regner

                                                     předseda oddílu tenisu