Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z finále Fed Cupu ČR - Rusko 14. - 15.11.2015

16. 11. 2015

Reportáž z finále Fed Cupu

ČR - Rusko

 

Ve dnech 14. - 15.11.2015 se české tenistky - obhájkyně titulu v soutěži tenisových družstev o Pohár federace (Federation Cup) utkaly ve finále světové skupiny v pražské O 2 aréně ve Vysočanech s týmem Ruska.  S ohledem na nejsilnější možnou sestavu našeho soupeře v čele s bývalou světovou jedničkou Marií Šarapovovou nemělo utkání jednoznačného favorita, což také potvrdil průběh utkání.

Náš nehrající kapitán Petr Pála musel tentokrát pro zranění ruky oželet účast české dvojky Lucie Šafářové, a tak kromě osvědčené Petry Kvitové vsadil na Karolínu Plíškovou, která se v letošní sezóně svými výsledky probojovala až mezi nejlepší světovou desítku. A jak se nakonec ukázalo, volba to byla opravdu výborná.

 

Sobotní zápasy skončily vítězstvím obou favoritek. Petra Kvitová měla sice proti soustředěně hrající Pavljučenkové zpočátku značné problémy, nicméně od 2. setu došlo k radikálnímu obratu a když pak začala neomylně trefovat kurt, nebylo už o vítězce pochyb. Karolína Plíšková měla proti Marii Šarapovové velmi těžkou úlohu. V prvním vzájemném zápase sice podala solidní výkon, ale její procenta při 1. podání neodpovídala obvyklým hodnotám. A protože nevyužila ani několik šancí k prolomení servisu, mohla se ruská tenistka radovat z dvousetoké výhry.

Nedělní program zahájily podle reglementu jedničky obou zemí. Velmi očekávaný zápas vysoké úrovně začala Kvitová rychlým brejkem a ziskem 1. setu. Ve druhém dějství však za stavu 4:4 prohrála své podání a to stačilo soustředěně hrající Marii Šarapovové k vyrovnání stavu. Také třetí sada vyzněla pro ruskou tenistku, která od stavu 2:2 uhrála následné 4 gamy a poslala Rusky do vedení 1:2. I za tohoto nepříznivého stavu však Karolína Plíšková předvedla suverénní výkon a díky zlepšenému podání dokázala vyhrát ve 2 setech a udržet naději pro české barvy. Rozhodnutí tak musela přinést až závěrečná čtyřhra, do níž postavil český kapitán rozehranou Karolínu Plíškovou spolu s Barborou Strýcovou, která potvrdila své schopnosti především při volejích na síti. Obě naše hráčky spolu sice nastoupily v deblu poprvé, ale po ztraceném prvním setu dokázaly najít svou herní tvář a ve třísetovém dramatu přinesly Česku rozhodující bod a konečné vítězství 3:2, které je v posledních 5 letech již čtvrté.    

 

Nervydrásající utkání měli možnost sledovat také členové tenisového oddílu z Chlumčan - předseda oddílu Ivo Regner s dcerou Martinou, Robert Kott se synem Robertem ml. a také Jiří Vaněček. Obrovská radost z vítězství, slavnostní zakončení a předání poháru vítězkám určitě budou patřit mezi nezapomenutelné zážitky a jsou zdokumentovány ve Fotoalbu v rubrice Zájezdy za tenisem.  

 

Česká republika - Rusko  3:2

Petra Kvitová - Anastasia Pavljučenková 2:6, 6:1, 6:1

Karolína Plíšková - Maria Šarapovová  3:6, 4:6

Petra Kvitová - Maria Šarapovová   6:3, 4:6, 2:6

Karolína Plíšková - Anastasia Pavljučenková  6:4, 6:4

Karolína Plíšková, Barbora Strýcová - Anastasia Pavljučenková, Jelena Vesninová 2:6, 6:3, 6:2