Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z 1. kola Fed Cupu ČR - Švýcarsko 10. - 11. 2. 2018

13. 2. 2018

Reportáž ze zájezdu do Prahy -

1. kolo Fed Cupu 10. - 11.2.2018

 

Po necelých 2 letech se české tenistky v úvodním kole opět střetly s nebezpečnými Švýcarkami. Tentokrát jsme ale nemuseli cestovat do dalekého Luzernu, neboť utkání se uskutečnilo v pražské o2 aréně. Když jsme počátkem prosince zjistili, že 4.12.2017 začíná na www.ticketportal.cz předprodej vstupenek na tuto akci, neváhali jsme a objednali celkem 4 permanentky na oba dny (každá z nich v ceně 1.190 Kč). A udělali jsme dobře, protože brzy bylo vyprodáno. Dohodli jsme se, že někteří zájemci se zúčastní sobotního programu (řidič Karel Hodinář, Jiří Koláček, Ivo Regner a Miroslav  Švátora, který na poslední chvíli nahradil zdravotně indisponovaného Otakara Vokouna). V neděli pak naložil Karel Hodinář další pasažéry - Jiřího Vaněčka, Ivanu Milotovou a Kláru Kašparovou - Květoňovou. A protože Karel obvykle myslí na všechno, s předstihem provedl na oba hrací dny i rezervaci parkovacího místa v bezprostřední blízkosti haly (200 Kč/den), takže jsme se nemuseli trmácet metrem.

Sobotní cesta proběhla prosto hladce - po odjezdu v 10:00 hod. z Chlumčan jsme za necelou hodinku dorazili do Zličína, kde jsme si vychutnali v restauraci KFC vyhlášené kuřecí speciality a poté jsme se tunelem Blanka plynule dostali až k parkovišti u haly. První zápas byl na programu od 13:30 hod. a do haly jsme se dostali velmi brzy. Prohlídka při vstupu do arény byla v rozsahu obvyklém v Praze i všude jinde v zahraničí, takže tentokrát jsem byl do haly bez potíží vpuštěn i s nově pořízeným kompaktním fotoaparátem, který vadí snad jen pořadatelům v Ostravě, kde jsem jej musel vloni odložit v úschovně. Po vstupu do útrob arény jsme si v rámci dodržování pitného režimu zakoupili čepovaný Staropramen a zbyl nám i dostatek času na prohlídku nabízeného sportovního zboží (rakety, tenisové oblečení aj. doplňky), suvenýrů (program, hrnečky s potiskem) apod. Pak jsme vyjeli pohyblivými schody do 2. patra arény a vyhledali dle vstupenky příslušný sektor a řadu. Naše místa sice byla téměř až pod střechou, ale na úrovni jedné ze základních čar, což nám při velké strmosti tribun zajistilo velmi dobrý výhled na kurt šedé barvy se zeleným kobercem.

Nominace českých tenistek pod vedením nejúspěšnějšího nehrajícího kapitána v posledních letech Petra Pály se tentokrát obešla bez překvapení a nabídla nejsilnější možnou sestavu v čele s Karolínou Plíškovou, Petrou Kvitovou, Barborou Strýcovou a Lucií Šafářovou. Krátce před losováním sice vypadla z důvodu nemoci Karolína Plíšková, ale i bez ní byly naše ženy favoritkami utkání. Obavy byly snad jen z Belindy Bencicové (dcera slovenských rodičů), která se po dlouhodobém zranění v loňském roce vrátila na lednovém Australian Open do výborné formy. „Švýcarský“ tým kromě Bencicové reprezentovaly Viktorija Golubicová (dcera srbské matky a chorvatského otce), Timea Bacsinszká (dcera maďarské matky a rumunského otce) a Jil Teichmannová (narozená v Barceloně a žijící v Bielu). Na lavičce hostů pak seděl jako kapitán bývalý Kodešův rival Heinz Gunthardt a v roli trenérky se poprvé představila Martina Hingisová, která vloni ukončila i deblovou kariéru.      

Po slavnostním zahájení a hymnách obou zemí nastoupila na kurt po onemocnění Plíškové nová jednička Petra Kvitová, které se postavila hrdinka fedcupového semifinále z roku 2016 Viktorija Golubicová, která tehdy v Luzernu zcela nečekaně přehrála jak Karolínu Plíškovou, tak i Barboru Strýcovou. I tentokrát prokázala, že na Češky umí zahrát, když zejména  vynikajícím jednoručným bekhendem a výborným pohybem s minimálním počtem chyb dlouho trápila i Kvitovou, která týden před Fed Cupem vyhrála silně obsazený turnaj v Petrohradu. Petra však naštěstí zabrala a úvodní duel rozhodla odvážnou a riskantní hrou v závěru 3. setu, když od stavu 3:3 získala zbývající gamy ve svůj prospěch. Úspěch Kvitové určitě nabudil i Barboru Strýcovou, která nastoupila proti mírně favorizované Belindě Bencicové zhurta a velmi soustředěnou a takticky vyspělou hrou brzy získala úvodní set ve svůj prospěch. Švýcarka překvapivě působila nejistým dojmem a vyrobila řadu zbytečných chyb. Výsledkem bylo přesvědčivé dvousetoké vítězství Báry a slibné vedení 2:0 po prvním dnu. Po skončení jsme ještě využili možnosti pořízení společné fotky z akce a spokojeni s výsledkem i zážitky se vydali domů.       

Nedělní zápasy už pak jen potvrdily naše vítězství, když Petra Kvitová svým výsledkem proti Bencicové přesně okopírovala sobotní výsledek Strýcové. Za rozhodnutého stavu pak dostaly v závěrečném deblu příležitost Šafářová se Strýcovou, které spolu momentálně nastupují i na turnajích WTA. Po rychlém prvním setu však povolily a soupeřky byly nakonec v super tiebreaku 3. sady o 2 míče lepší a zkorigovaly tak konečné skóre utkání na 3:1.    

Semifinálovým soupeřem našich tenistek bude poněkud překvapivě tým Německa, který i ve značně oslabené sestavě dokázal vyhrát 3:2 na půdě loňského finalisty Běloruska. Koncem dubna (21. - 22.4.) tedy ani v Německu nebude chybět výprava tenisových fanoušků z Chlumčan. Že budou české tenistky i letos patřit mezi největší kandidáty na zisk Fed Cupu, je zřejmé i z toho, že v posledních 10 letech se náš tým probojoval v této soutěži vždy nejméně mezi 4 nejlepší celky na světě. Soupeřky však není radno podceňovat - v plné sestavě s Angelique Kerberovou a Julií Goergesovou a na antuce ve stuttgartské Porsche Aréně lze očekávat velmi vyrovnané utkání.  

 

 

Výsledky 1. kola Fed Cupu 2018:

 

Česká republika - Švýcarsko 3:1

 

Petra Kvitová - Viktorija Golubicová 6:2, 1:6, 6:3

Barbora Strýcová - Belinda Bencicová  6:2. 6:4

Petra Kvitová - Belinda Bencicová  6:2. 6:4

Lucie Šafářová, Barbora Strýcová - Timea Bacsinszká, Jil

Teichmannová 6:1, 4:6, 8:10

 

 

                                                   Ivo Regner

                                         předseda oddílu tenisu 

 

 

Vybrané fotografie z fedcupového utkání najdete ve Fotoalbu

v záložce Zájezdy za tenisem - Fed Cup 2018 ČR - Švýcarsko.