Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chlumčany Cup 2013 - vítězem Kozel, v deblu Kott s Marákem

28. 9. 2013

Chlumčany Cup 2013 - vítězem Kozel, v deblu Kott s Marákem

 

Výsledky závěrečných bojů Chlumčany Cupu
 
 
 
Semifinále dvouhry:
 

 Michal Jeslínek - Michal Marák 6:3, 5:7, 7:5

Zápas mezi 2. nasazeným hráčem Marákem a nováčkem v závěrečných bojích turnaje Jeslínkem měl výbornou úroveň, byl plný zvratů a až do konce velmi napínavý. Lépe do něj vstoupil „černý kůň“ Jeslínek, jehož největší zbraní byla výborná aktivní obrana s minimem nevynucených chyb, okořeněná též občasnými v nouzi zahranými loby levačkou (ačkoli jinak hraje pravou rukou). Za stavu  6:3 a 2:0 však Jeslínek nevyužil dalších brejkbolů a o něco útočnější Marák postupně dotáhl až na 5:5 a ve 12. hře si i díky 2 dvojchybám soupeře vynutil 3. set. Také ten se vyvíjel jako na houpačce. Jeslínek se rychle dostal do vedení 3:0, ale odvážněji hrající soupeř vyhrál následujícíh 5 gamů v řadě, což mu přineslo vedení 5:3. Za stavu 40:15 ale Marák při vlastním servisu promarnil 2 mečboly a to se mu stalo osudným. Jeslínek se totiž zázračně vrátil do zápasu a otočil rozhodující set na 7:5. Určitě překvapivé, ale asi zasloužené rozuzlení - radost vítěze byla opravdu veliká.         

 

Miloslav Kozel - Robert Kott 6:4, 6:3

Druhým finalistou se stal podle očekávání favorizovaný Kozel, ale neměl to vůbec lehké. Získal sice hned v úvodu brejk, ale Kott nepřistoupil na jeho pinkání od základní čáry a vsadil na riskantní hru s častými náběhy na síť, která mu přinesla obrat na 3:2. Poté si oba hráči drželi svůj servis až do 10. hry, v níž Kott několika zbytečnými chybami daroval soupeři set. Ve druhém dějství přidal Kozel na aktivitě, častěji začal využívat nepříjemné loby (proti slunci) a dostal se rychle do vedení 5:2. V dalším gamu při svém servisu promarnil 2 mečboly a dal ještě Kottovi šanci. Ten ovšem nevyužil několika výhod na snížení stavu a Kozel se tak mohl po proměnění 4. mečbolu konečně radovat z postupu. Finále i boj o třetí místo slibují opravdu zajímavý tenis.
 

 

Zápas o 3. místo:
 
 
Michal Marák - Robert Kott 6:4, 4:6, 7:6 (10:8)
 
Neuvěřitelně dramatický a divácky velmi atraktivní zápas o bronz (oba hráči vyznávají celodvorcový tenis) pro sebe nakonec v závěru rozhodl Marák, který byl tentokrát na rozdíl od prohraného semifinále šťastnější a obhájil tak loňské umístění. Kott se do provozní teploty začal dostávat až od stavu 1:5, ale první set již zachránit nedokázal. Ve 2. dějství se karta obrátila, Marák v úvodních 3 gamech uhrál jediný fiftýn a přestože se snažil dotáhnout, v rozhodujících okamžicích jej nepodržel vlastní servis a Kott využil v pořadí 4. setbol. V taktickém výkonu pokračoval i ve 3. setu až do stavu 4:2. Marák ovšem otočil na 5:4, aby následující podání prohrál čistou hrou. V tie-breaku za stavu 6:4 Marák nevyužil 2 mečboly a totéž zopakoval za stavu 7:6. Kott pak stejnou výhodu promarnil při svém podání za stavu 8:7, když odvážnější Marák zabodoval bekhendovým volejem a po úspěšném prohozu zakončil zápas přímým bodem z podání.   
 
 
 
Finále dvouhry:
 
 
Miloslav Kozel - Michal Jeslínek 6:3, 6:4
 
Po osmi letech, kdy ve dvouhře vládl Šambergr, se při jeho nepřítomnosti na stupeň nejvyšší vrátil opět Miloslav Kozel, který využil své bohaté zkušenosti ze závěrečných bojů. Po vydřené výhře v úvodním gamu (s celkem 9 shodami) pokračoval v nátlakové hře a rychle se dostal do vedení 4:0. Jeslínek se rozehrával velmi pomalu a i když ukázal tradiční vysokou bojovnost, na rozjetého soupeře to nestačilo. Obdobný vývoj měl i druhý set, kde Kozel odskočil na 4:0 a 5:1. Jelínek sice vybojoval následující 3 gamy, ale na zvrat už to nestačilo. Přesto je jeho výkonnostní vzestup v letošní sezóně pozoruhodný.       
 
 
Statistika finálového zápasu:
 

 
Kozel
Jeslínek
Prohraná podání
5
8
Esa
0
0
Dvojchyby
3
4
Vítězné míče
16
13

 
 

 

Semifinále čtyřhry:
 
 
Miloslav Kozel, Jiří Vaněček - Tomáš Duda, Otakar Vokoun 6:0, 5:7, 7:6 (7:5)
 
Od druhého setu neuvěřitelně dramatický zápas až do konce. Favorité Kozel s Vaněčkem zahájili suverénně a soupeři rychle zazpíval „kanár“. Od druhého setu se však situace na kurtu začala výrazně měnit, když Duda zejména při forhendových výměnách od základní čáry prakticky přestal kazit a zkušený Vokoun ho výborně doplňoval svou chytrostí a přehledem na kurtu. Výsledkem bylo nečekané vyrovnání stavu a nutnost rozhodnutí ve 3. setu. I ten byl velmi vyrovnaný a každý chvilku tahal pilku. Kozel s Vaněčkem za stavu 5:4 promarnili mečbol a nabídli soupeřům šanci, kteří sami  za stavu 6:5 a 40:0 při podání Vokouna vybojovali hned 3 mečboly. Ani to však ještě nebyl konec, protože Kozel a Vaněček doslova vstali z mrtvých a dotáhli set až do tie-breaku. V něm si pak rychle vytvořili náskok 4:1, aby jej vzápětí ztratili (5:5). Poslední 2 míče však už rozhodly o perně vybojované výhře a postupu favorizované dvojice do finále.         
 
 
 
Michal Marák, Robert Kott - Václav Matýs st., Václav Matýs ml.  6:3, 7:5
 
Druhé semifinále bylo vyrovnané až do stavu 3:3. Potom oba Matýsové prohráli svá podání a to je stálo ztrátu prvního setu. Ve 2. setu za stavu 1:1 prohrál Kott podání čistou hrou a soupeř odskočil až na 4:1 a když Matýs st. servíroval za stavu 5:4, zdálo se, že zápas půjde do 3. setu. Podání však ztratil a Kott s Marákem už další komplikace a prodloužení zápasu (i přes některé obětavé zákroky poražených) nepřipustili.     
 
 
Zápas o 3. místo:
 
Václav Matýs st., Václav Matýs ml. - Tomáš Duda, Otakar Vokoun  6:3, 6:4 
  
 
Finále čtyřhry:
 
Michal Marák, Robert Kott - Miloslav Kozel, Jiří Vaněček  7:5, 7:6 (7:4)
 
 
Velmi vyrovnaný zápas obou nejvýše nasazených párů nezklamal. V úvodu drželi všichni hráči své podání až do stavu 3:2. Pak poprvé zaváhal Kozel a vzápětí jej napodobili i ostatní 3 tenisté, takže průběh byl stále otevřený. Za stavu 5:6 neudržel servis podruhé Vaněček, když poslední 2 míče zahrál výborně Marák. Ve 2. setu o podání nikdo nepřišel, takže rozhodl tie-break. V něm však Kozel s Vaněčkem zkolabovali, když od stavu 4:2 neuhráli už ani jediný míč. Ve vítězné dvojici se Kottovi dařilo při riskantním servisu i volejích, Marák jej pak doplňoval jistou hrou s minimem chyb.             
 
Statistika finálového zápasu:
 
 
Kott
Marák
Kozel
Vaněček
Prohraná podání
1
1
1
2
Esa
2
0
1
0
Dvojchyby
4
0
1
0
Prohrané míče při servisu
15
15
21
21
 
Celkový počet získaných bodů - 83:75 pro Kotta s Marákem.
 
 

 Kompletní výsledky oddílového turnaje ve dvouhře i čtyřhře najdete v záložce Chlumčany Cup.