Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šamba Cup 8.1.2011

9. 1. 2011

 

ŠAMBA CUP 8.1.2011
 
Pro tenisový oddíl, který nemá k dispozici vlastní krytou halu, je příprava na jaro a letní sezónu značně problematická. I rekreační tenisté, kteří na sobě chtějí stále pracovat a přes zimu udržet jak získané herní návyky, tak potřebnou fyzickou kondici, mají v podstatě 2 možnosti. Buď si sjednat individuálně možnost využití haly ve větším městě (běžná taxa za hodinu hry se např. v Plzni pohybuje okolo 250 Kč), nebo využít skromnějších podmínek v místě bydliště. A protože již několik let se několik jednotlivců z řad tenistů schází v tělocvičně Základní školy v Chlumčanech, aby si dlouhou zimu zpestřili trochou pohybu, vznikl v hlavě sportovce tělem i duší - fotbalisty a také nejlepšího chlumčanského tenisty Františka Šambergra nápad uspořádat deblový turnaj v soft tenisu s molitanovým míčkem. A od nápadu k činu nebylo daleko.
Akce byla připravena narychlo, nicméně v sobotu 8.1.2011 v 15:00 hod. se ve školní tělocvičně sešlo plných 12 hráčů, kteří byli rozlosování do 2 skupin po 3 párech. Nejprve byl stanoven herní systém zápasů - na 1 zkrácený set do 4 vítězných gamů (s případným tie - breakem za stavu 3:3). Ve skupinách se deblové páry utkaly každý s každým s tím, že nejlepší dvojice z obou skupin postoupí přímo do semifinále, které pak doplní úspěšnější páry ze zápasů druhých a třetích deblů ve skupině. Nakonec se odehrály zápasy o 5. místo, o 3.místo a vrcholem bylo samozřejmě finále, v němž byli nejúspěšnější R.Kott a R. Hrubý, kteří zdolali M.Kozla a J.Nechutného. Boje byly (stejně jako v létě na antuce) velmi vyrovnané a dramatické, ne každý se však dokázal vyrovnat se specifiky soft tenisu, který vyžaduje značnou předvídavost při hře a dobrou týmovou strategii. K překvapení patřilo „až“ 4. místo dvojice Šambergr, Elsnic, kterým nestačilo v semifinále proti Kozlovi s Nechutným k postupu ani vedení 3:0 a 40:15 a celkem 5 mečbolů.
 
Vzhledem k tomu, že úvodní ročník turnaje v soft tenisu se setkal s velmi slušným zájmem o účast, měl by mít své místo v kalendáři tenisových akcí i v příštím roce.
 
Výsledky 1. ročníku Šamba Cupu 2011
(soft tenis - debly)

 

 

 
Skupina A:
 
Kozel, Nechutný - P.Ježek, Matýs 4:2
Vaněček, Marák - Kozel, Nechutný 4:3
P.Ježek, Matýs - Vaněček, Marák 4:0
 
Pořadí skupiny A:
 
1. P.Ježek, Matýs    1 vít., 1 por. (sety 6:4)     
2. Kozel, Nechutný   1 vít., 1 por. (sety 7:6)   
3. Vaněček, Marák   1 vít., 1 por. (sety 4:7)
 
 
Skupina B:
 
Šambergr, Elsnic - M.Ježek, Vintr 4:0
Kott, Hrubý - M.Ježek, Vintr 4:1
Šambergr, Elsnic - Kott, Hrubý 4:2
 
Pořadí skupiny B:
 
1. Šambergr, Elsnic  2 vít., 0 por. (sety 8:2)
2. Kott, Hrubý           1 vít., 1 por. (sety 6:5)
3. M.Ježek, Vintr       0 vít., 2 por. (sety 1:8)
 
 
Zápasy o postup do semifinále:
 
Kozel, Nechutný - M.Ježek, Vintr 4:1
Kott, Hrubý - Vaněček, Marák 4:1
 
 
Semifinále:
 
Kozel, Nechutný - Šambergr, Elsnic 4:3
Kott, Hrubý - P.Ježek, Matýs 4:3
 
Zápas o 5. místo:
 
Vaněček, Marák - M.Ježek, Vintr 4:0
 
Zápas o 3. místo:
 
P.Ježek, Matýs - Šambergr, Elsnic 4:1
 
 
 
Finále:
 
Kott, Hrubý - Kozel, Nechutný 4:2
 

 

Fotografie z turnaje najdete ve Fotoalbu v rubrice Soutěže.